Torționarul Vișinescu, către judecătoare: „Toți sunt împotriva mea. De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am făcut de capul meu”

Torționarul Vișinescu, către judecătoare: „Toți sunt împotriva mea. De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am făcut de capul meu
Publicat: 28/01/2015, 16:34
Actualizat: 14/07/2015, 23:08

Alexandru Vișinescu a fost întrebat de judecătoarea Carmen Veronica Găina dacă este de acord să dea o declarație în dosarul în care este judecat pentru infracțiuni contra umanității, cu precizarea că orice spune poate fi folosit împotriva lui, potrivit legii.

Vișinescu a răspuns că nu este apt pentru asta la termenul de miercuri, din cauza stării de sănătate, însă, de principiu, este de acord să dea o declarație. Cu aceeași ocazie, el a ținut să o întrebe pe judecătoare de ce în sală sunt doar persoane care dau declarații împotriva lui și niciuna dintre cele solicitate de el, respectivi martori sau reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

În acest context, între Vișinescu și judecătoare a început un dialog, în care magistratul a încercat mai întâi să explice că ANP este parte în cauză, însă reprezentanții instituției nu pot fi obligați să se prezinte la proces.

În replică, Alexandru Vișinescu a insistat să arate că la proces sunt prezente doar persoane „contra” lui. „Toți sunt împotriva mea. Niciunul nu e cu mine. De ce nu chemați pe nimeni în favoarea mea? Chemați-l pe Nicu Dumitriu”, i-a cerut, pe ton ridicat, Vișinescu judecătorului.

La momentul solicitării lui Vișinescu, grefierul de ședință a anunțat-o pe judecătoare că la dosarul cauzei s-a întors, de la ofițerul delegat, mandatul de aducere emis pe numele martorului Nicu Dumitriu, cu mențiunea „imposibilitate de efectuare”. Magistratul a dat citire acestui document și a arătat că martorul solicitat cu insistență de Vișinescu a fost găsit, dar se deplasează cu mare greutate, fiind și sub tratament medical intensiv. Astfel, ofițerul care trebuia să-l aducă pe Nicu Dumitriu a constatat că nu poate executa mandatul emis de judecător.

Alexandru Vișinescu a insistat în continuare, pe ton ridicat, să fie adus la proces Nicu Dumitriu, gardian căruia el i-a fost comandant și care ar fi fost pe tură în noaptea în care a murit Ion Mihalache.

„Este gardianul care a fost pe tură în noaptea în care a murit Mihalache. Ar spulbera… De ce nu-l aduceți? El a fost acolo, o să vedeți că n-am împuns pe nimeni cu cuțitul”, a spus Vișinescu, referindu-se la o declarație făcută de un martor la termenul anterior, potrivit căreia comandantul penitenciarului ar fi înfipt o baionetă în inima fostului ministru Ion Mihalache, pentru a se asigura că acesta a murit.

Judecătorul i-a explicat lui Vișinescu, citind din același proces verbal al mandatului de aducere, că Dumitriu ar fi dat și o foarte scurtă declarație polițistului, în care arăta că nu știe nimic despre acuzațiile ce i se aduc lui Vișinescu.

În continuare, Vișinescu i-a spus judecătorului că „toată arhiva Râmnicului e la penitenciar, la Jilava, în depozit, se poate vedea tot acolo”.

„Nu văd pe nimeni de la Direcția Penitenciarelor, să vină cineva și de la ei. De ce nu vine? Din ordinul lor am făcut, nu de capul meu”, a încheiat el.

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au trimis în judecată pe Alexandru Vișinescu pentru infracțiuni contra umanității, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Vișinescu a început în 24 septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentată de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Valentin a dat lovitura cu "fructul regilor". Afacerea prosperă datorită temperaturilor ridicate, iar un kg...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai...
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Ce anume a lovit urechea lui Trump? Iată ce spune medicul acestuia!